Locuri JazzUP Peak 2022

Banca Națională a României Agenția Brașov
Bastionul Țesătorilor
Piața Brassaï
Piața Sfatului
Hotel Alpin
Previous
Next

Banca Națională Română - Agenția Brașov

Banca Națională a României a luat ființă la 17 aprilie 1880, fiind, din perspectivă cronologică, cea de-a 16-a bancă centrală din lume. Primul guvernator al Băncii Naționale a fost Ion I. Câmpineanu, însă adevăratul ctitor al instituției a fost Eugeniu Carada. Obiectivul său fundamental îl reprezintă asigurarea şi menținerea stabilității prețurilor. Banca Națională a României sprijină politica economică generală a statului, fără a prejudicia îndeplinirea obiectivului său fundamental. În îndeplinirea atribuțiilor sale, BNR beneficiază de suportul unei rețele teritoriale alcătuită din 6 sucursale regionale şi 13 agenții, situate în zone cu un grad ridicat de bancarizare. Înființarea Agenției Brașov a fost decisă în cadrul ședinței din 6 noiembrie 1919 de către Consiliul general al Băncii Naționale a României, conform Hotărârii nr. 40, prin care se aproba înființarea de sedii în orașele „Brașov, Sibiu, Cluj, Arad, Temișoara și Oradea Mare”. Activitatea Agenției Brașov a început într-un imobil care aparținuse fostei Bănci a Austro-Ungariei, intrată în lichidare în urma Tratatului de la Saint-Germain. În septembrie 1950, imobilul aflat în Piața 23 August (astăzi Sfatului) nr. 26, unde BNR urma să își desfășoare activitatea în orașul Brașov până în zilele noastre intră în proprietatea statului român, care îl va preda ulterior Băncii Naționale. Actualul sediu al Agenției Brașov a Băncii Naționale a României se află într-unul dintre ,,Palatele Czell”. Istoria acestui imobil începe pe 22 noiembrie 1882, când Czell Frigyes (Frederich) cumpără proprietățile aflate în Șirul Inului de la nr. 31, 32 și 33 (casă de piatră, curte și grădină), apoi demolează cele trei case existente și edifică până în 1903 o clădire de locuit cu două niveluri. Edificiul avea destinația de reședință a familiei cu apartamente la etajele 1 și 2, respectiv spații comerciale la parter. BNR a dezvoltat proiecte educaționale încă din 2009 și acordă o atenție deosebită ridicării nivelului de cultură și educație financiară al populației, contribuind astfel la crearea și consolidarea canalelor de comunicare necesare asigurării unei educații financiare adecvate.

Bastionul Țesătorilor

Bastion al Cetății Brașovului, construit în două etape (1421-1436; 1570 – 1573), apărat și întreţinut de bresla ţesătorilor până la sf. sec. XVII. Fortificația medievală brașoveană cu cea mai autentică arhitectură istorică. În prezent, monument istoric național.
În 1913, bastionul a adăpostit obiecte cu valoare muzeală ,,potrivite cu acest loc” și a fost deschis pentru copii. În prezent, găzduiește expoziția permanentă ,,Cetatea Brașovului”, în care sunt prezentate piese de patrimoniu legate de istoria militară a celui mai important oraș medieval din Transilvania și trei ,,dimensiuni” de istorie locală / 3 machete (cetatea Brașovului, Schei, orașul muncitoresc).
Este Bastionul Artiștilor, în care cei care iubesc arta o pot privi de sus! Stagiunea estivală anuală cuprinde concerte, teatru, vizionări de filme, prezentări de carte, experimente artistice.

Pentru mai multe detalii:
Instagram: https://www.instagram.com/bastionulartistilor/
Facebook: https://www.facebook.com/bastionulartistilor
Website: https://www.brasovistorie.ro/

Ore de vizitare:
10:00 – 18:00
Luni închis

Piața Brassaï

Piața, cu funcționalitățile din prezent, reprezintă o piațetă pietonală pe spațiul unei foste parcări, concept propus Primăriei Brașov de Asociația Visum. Piața Brassaï a devenit astfel un spațiu propice evenimentelor culturale, atât pentru brașoveni, cât și pentru turiști. Propunerea ca piața să poarte numele Brassaï a fost făcută de Asociația Amural alături de Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Consorțiul Cultural Corona, în scopul recuperării elitelor culturale, a istorei multietnice a orașului și pentru a promova lucrările marelui fotograf Gyula Halász, născut în Brașov, care își semna lucrările cu pseudonimul Brassaï (în traducere: din Brașov / brașoveanul). Supranumit L’Oeil de Paris (ochiul Parisului) pentru iconicele fotografii nocturne ale Parisului, Gyula Halász a fost prietenul și portretistul unora dintre cei mai mari artiști ai vremii – Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali, Alberto Giacometti, Henry Miller și alții. Fotograf, pictor, sculptor, cineast, publicist, Gyula Halász a fost poate cel mai renumit artist vizual născut în Brașov

Piața Sfatului

Braşovul a fost menţionat documentar, pentru prima dată, în anul 1235 sub numele de Corona, ca aşezare în care fiinţa o mănăstire a ordinului religios catolic premonstratens. Ulterior așezarea este prezentă în documente sub denumiri ca Barasu (1252) și Braso (1288). Începuturile istoriei oraşului sunt însă mai timpurii cu câteva decenii, fiind legate de colonizarea germană în regiune şi de donaţia Ţării Bârsei, făcută de regele Andrei al II-lea al Ungariei cavalerilor teutoni, în 1211, localitatea fiind întemeiată imediat după aceea, cel mai probabil în 1213. Piaţa Sfatului, „kilometrul 0” al oraşului, este zona cu densitatea cea mai mare de obiective culturale, în care se se desfăşoară cele mai numeroase și diverse evenimente. În Piața Sfatului ființează mai multe muzee și case memoriale, amenajate în clădiri istorice. În Piața Sfatului, la numărul 30, există Casa Sfatului – vechea primărie a orașului, care din 1950 a devenit muzeu și unde funcționează expoziția permanentă a Muzeului Județean de Istorie Brașov și expozițiile temporare. De asemenea, în această zonă se află Muzeul Civilizației Urbane (Piaţa Sfatului 15) și Muzeul Memorial „Casa Mureșenilor (Piaţa Sfatului 25). Imediat in apropierea Pieţei Sfatului se află Biserica Neagră, monument care adăposteşte cea mai importantă colecţie de covoare orientale din Europa din afara Turciei, orga mare (1839) şi orga mică (1861), concertele estivale marcând de 60 de ani viaţa muzicală a oraşului.

Hotel Alpin

Poiana Brașov Dacă doriți să petreceți un weekend la munte, un sejur în Poiana Brașov sau o vacanță la munte, Alpin Resort Hotel vă pune la dispoziție cele mai moderne unități de cazare în Poiana Brașov. Înconjurat de un peisaj natural, Alpin Resort Hotel din staţiunea de schi Poiana Braşov oferă privelişti montane extraordinare şi camere amenajate confortabil. Alpin Resort Hotel este unul dintre cele mai moderne hoteluri de 4 stele din Poiana Brașov, în care vă puteți răsfăța simțurile într-unul dintre cele mai moderne și elegante centre spa din România – Vitarium SPA, apoi să vă bucurați de preparate delicioase din bucătăria franţuzească, italiană, internațională sau românească.

CULTART PROIECTE

DATE ASOCIAȚIA CULTART

Abonați-vă la newsletter JazzUP

București, Str. Drumul Taberei
nr. 39, cod poștal 61359
CUI: 37617570

IBAN
RO05RZBR0000060019468979
Raiffaisen Bank, Agenția Pipera

OFFICE:
București: Piața Charles de Gaulles 15, cod poștal 011857
telefon: +40 728.300.600
email: contact@jazzup.ro

© Copyright 2021 - Asociația Culturală CultART